Home > Weblogs
Dinsdag, 29 september 2020

Coronavirus: Terug bij af

Victor Reijkersz was gemeenteraadslid voor LR van 2002-2010. Reijkersz is achter de schermen nog actief bij LR en streeft naar een veilige en eerlijkere samenleving. In het dagelijks leven runt hij zijn eigen game design studio.
door Victor Reijkersz

Ik zei het al in April, de overheid is niet voorbereid op een grootschalige epidemie.

Nu in Oktober kunnen we constateren dat we nog steeds niet goed voorbereid zijn.

En de besmettingscijfers zijn terug op het niveau van hun piek uit Mei. En in tegenstelling tot wat velen zeggen is het virus er niet minder dodelijk op geworden, het is enkel een andere leeftijdsgroep die op dit moment meer besmet wordt, maar dat kan elk moment veranderen.

Dus wat doet onze politiek? Precies hetzelfde als ze deed bij de initiële golf. Te weinig, te laat, met gebrekkige of ontbrekende handhaving en niet plannend voor een “zwart scenario”. Het virus is door een kleine mutatie inmiddels ook een meer geduchte tegenstander dan enkele maanden geleden.

Het hoofdprobleem is dat het doel van de overheid hetzelfde foutieve doel blijft dat ze had bij de initiële golf, namelijk de groei (het R cijfer) inperken. Dit is niet mogelijk zonder heftige repercussies op de economie en de sociale stabiliteit van het land.

De sociale reserve die we hadden, begin 2020, is verspeeld met de 1e lockdown en nu bewegen we langzaam naar een 2e lockdown. Wederom slecht voorbereid, maar nu ook zonder sociale reserves. Dit kan enkel leiden tot sociale en economische oprispingen, in steeds zwaardere mate.

Je kan maar zolang de maatschappij (gedeeltelijk) stilleggen voordat steeds grotere groepen mensen het verbod (en andere wetten) gaan negeren.

Het doel van onze politiek om de besmettingscijfers terug te dringen is buiten de korte termijn om, heilloos.
De enige politiek die op lange termijn een zeer goede kans van slagen heeft is een draconische lockdown inclusief meerdere rondes van alle inwoners testen, naar Chinees model, totdat het virus compleet is uitgeroeid. Dan eerst de grenzen pot en potdicht en dan de maskers af.

Draconische maatregelen leveren natuurlijk nog meer sociale en economische spanningen op dan we tot nu toe gezien hebben, maar het grote verschil met de huidige politiek is dat het een zware, maar eenmalige pijn is. Steeds de strijd stoppen voordat de tegenstander (het virus) verslagen is leidt op zijn best tot een adempauze (en lagere sociale reserves bij de volgende ronde) en op zijn slechtst tot een mutatie van het virus.

Ik teken daarbij wel aan dat het China model enkel werkt met genadeloze en fijnmazige handhaving. Iets waar we qua voorbereiding geen stap dichterbij zijn dan in April.

Hard ja, en tot dat andere landen hetzelfde doen ook een Nederland met hermetisch gesloten grenzen voor personenverkeer en met quarantine gebouwen aan die zelfde grens, maar wel een plan met perspectief op een volledige terugkeer naar het oude normaal.

En we hadden natuurlijk al voor eliminatie van het virus kunnen kiezen bij de 1e lockdown…. Dan waren we er nu van af geweest.

Wederom niet kiezen voor eliminatie van het virus betekent dat we alles gokken op de komst van een vaccin dat werkt. En zelfs als dat vaccin werkt, dan is de kans groot dat net als de griep het Coronavirus elk jaar terugkomt in een ander jasje. Net als de griep, soms minder dodelijk en soms veel dodelijker. Dat laatste risico wil je niet nemen met het Coronavirus. (zie SARS en MERS bijvoorbeeld).

Gelukkig kan je met gokken ook mazzel hebben… Laten we het hopen. Misschien werkt het vaccin, muteert ‘t virus er niet omheen en zakt Nederland niet sociaal / economisch door de knieën in de maanden die nog komen voor het wonder-vaccin arriveert.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

2 december 2020: De stad interesseert haar geen ene mallemoer door Ronald Sørensen
29 september 2020: Coronavirus: Terug bij af door Victor Reijkersz
7 september 2020: Directeur RADAR, een volstrekt nutteloos bestaan door Ronald Sørensen
15 juli 2020: Vlinders tellen is goed; vlinders kweken is beter door Ronald Sørensen
26 juni 2020: Pim had zo’n gelijk door Ronald Sørensen
18 juni 2020: Subsidiespons bijt in de hand die hem voedt door Ronald Sørensen
8 juni 2020: Gaat Nourdin el Ouali het leren? Zucht… door Ronald Sørensen
3 april 2020: Leve de Noord - Europese unie door Ronald Sørensen
13 maart 2020: Voer een kiesdrempel in! door Ronald Sørensen
10 maart 2020: Noodplan voor “zwart” Coronavirus-scenario door Victor Reijkersz

Laatste nieuws