Home > Weblogs
Vrijdag, 13 maart 2020

Voer een kiesdrempel in!

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Al direct nadat 50 + een zetel in onze gemeenteraad behaalde, heb ik gezegd dat die partij in onze stad volkomen overbodig is.

Leefbaar Rotterdam heeft zich vanaf dag één hard gemaakt voor de Rotterdamse ouderen. Gratis openbaar vervoer voor 65 +, conciërges in ouderenflats, meer veiligheid voor ouderen, goedkope Rotterdampassen enz. zijn de resultaten. Exponent van die politiek is op dit moment Michel van Elck, die dag en nacht paraat staat. De aparte zetel voor 50+ is dan ook lariekoek c.q. volslagen overbodig.

Hetzelfde geldt voor de PVV. Alleen omdat Geert Wilders een rekening te vereffenen heeft met Joost Eerdmans en ondergetekende is hij in Rotterdam begonnen (Joost en ik hebben een eigen mening) met als resultaat een gemeenteraadslid, die – ik zeg het voorzichtig – zijn betogen stamelend voorleest en verder slechts één ding kan zeggen en daardoor precies het tegenovergestelde bereikt van wat hij, wij en ook de PVV zouden willen. Slecht dus voor onze ideologische strijd tegen het islamofascisme, dat ook in onze stad vaste voet aan de grond heeft gekregen.

De Partij voor de Dieren is ook al helemaal overbodig. Ze zijn uiterst links en bemoeien zich met vrijwel alles, terwijl ze zich slechts tot één thema zou moeten beperken: het welzijn van alle dieren die zich binnen onze stadsgrenzen bevinden. Waarom zit die meneer niet gewoon bij Groen Links? Trouwens om de dierenambulance ook ’s nachts te laten rijden moet Leefbaar Rotterdam aan de bel trekken. De PvdD had het waarschijnlijk te druk met het nieuwe Feyenoordstadion?

De CU/SGP is ook zo’n geval. Waarin onderscheidt die zich hier van het CDA, dat in onze stad overigens ook een splinterpartij is geworden ? Wie het weet mag het zeggen. In kerkelijke kring hebben katholieken, gereformeerden en hervormden hun strijdbijl al heel lang begraven. Waarom moet er dan persé een strengere richting in de politiek zijn?

Wat doet de SP in raad? Marx is dood en ze hebben in de praktijk - gezien hun islamofiele houding ook helemaal niets meer met hem te maken. Kruip gewoon bij de andere politiek correcte wegkijkers van D66, Gl of de Peveda. Mogen ze misschien ook een wethouder leveren; een aparte wethouder Tweebos?  Elf of tien maak niet veel uit.

De reden van die versplintering is duidelijk. Binnen de bestaande politieke partijen hebben sommige raadsleden van splinterpartijtjes geen schijn van kans om ooit in de gemeenteraad te komen. De reden daarvoor laat zich raden. Zal in ieder geval iets met instelling of capaciteit te maken hebben, anders red je het ook binnen een reguliere partij wel.

De gevolgen zijn irritant. Bij een debat wil iedere partij haar plasje over het onderwerp doen; zeker als op de perstribune journalisten zitten. Ellenlange vergaderingen en herhaling van standpunten zijn schering en inslag. Ook omdat de splinterpartijen vrijwel geen mensen naar de commissies kunnen afvaardigen en dus in de raad alles nog eens dunnetjes over willen doen.

Toen ik éénpitter in de Provinciale Staten was namens Leefbaar Zuid Holland, heb ik me na een jaar aangesloten bij de VVD en zo toch enkele moties en een belangrijke subsidie in de wacht gesleept (restauratie mausoleum op Oud Kralingen) 

De Einzelgängers in de raad hebben die stap niet gezet en zullen dus geen fluit bereiken. Ze stappen niet over hun schaduw heen en zijn niet van het spreekgestoelte af te slaan om daar hun mening over hun vermoeide collega’s uit te storten; die staan op zo’n moment ook vaak geeuwend in de lobby een biertje te drinken (zolang dat van Nida en Denk nog mag). Daarbij is de basis-fractievergoeding die iedere partij krijgt hetzelfde. Ze kosten de Rotterdamse samenleving dus ook nog eens veel geld.

Daarom deze hartenkreet: Politiek Den Haag, voer net als bij onze Oosterburen een kiesdrempel van 5% in en dwing die sektariërs tot samenwerking. Veel huidige raadsleden zullen dit ten volle ondersteunen en er dankbaar voor zijn.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

29 september 2020: Coronavirus: Terug bij af door Victor Reijkersz
7 september 2020: Directeur RADAR, een volstrekt nutteloos bestaan door Ronald Sørensen
15 juli 2020: Vlinders tellen is goed; vlinders kweken is beter door Ronald Sørensen
26 juni 2020: Pim had zo’n gelijk door Ronald Sørensen
18 juni 2020: Subsidiespons bijt in de hand die hem voedt door Ronald Sørensen
8 juni 2020: Gaat Nourdin el Ouali het leren? Zucht… door Ronald Sørensen
3 april 2020: Leve de Noord - Europese unie door Ronald Sørensen
13 maart 2020: Voer een kiesdrempel in! door Ronald Sørensen
10 maart 2020: Noodplan voor “zwart” Coronavirus-scenario door Victor Reijkersz
25 februari 2020: Doe er niet aan mee! door Hans Gijswijt

Laatste nieuws