Home > Weblogs
Dinsdag, 25 februari 2020

Doe er niet aan mee!

Hans Gijswijt is een geboren en getogen Rotterdammer. Onafhankelijk denker/blogger op Ik Bemoei Niet. Tevens vers nieuw lid van Leefbaar Rotterdam.
door Hans Gijswijt

Gisteren schreef ik op mijn Facebook-pagina al iets over de acties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dat zich blijkbaar nu op een andere Nederlandse traditie, het carnavalsfeest, heeft geworpen. Niet zo vreemd, want tot het najaar, wanneer hun core business nadert, is er voor deze activisten verder niet veel te doen.

KOZP gaat tijdens de thans losgebarsten festiviteiten in steden als Eindhoven en Helmond “racistische uitingen monitoren” . Aanleiding hiervoor is het voornemen van een aantal feestvierders om zich tijdens het jaarlijkse verkleedfeestje uit te dossen als Zwarte Piet. KOZP vindt dat niet passend en roept mensen op om daar foto"s van te maken, wanneer ze zo iemand tegenkomen. Feitelijk komt dit neer op het verklikken van subversieve elementen, een werkmodel waarmee in de voormalige DDR nogal wat ervaringen opgedaan zijn.

KOZP wil, samen met nog een aantal andere marginale clubjes, Nederlandse tradities kapotmaken. Die samenraapsels van krakers, Wajongers, beroepswerklozen en wappies lopen overigens grotendeels in elkaar over. Het Sinterklaasfeest, carnaval, de Efteling, 4 mei, standbeelden en straatnamen van “foute zeehelden”, ze zullen altijd wel iets aantreffen wat kapot moet. Het zal ook nooit stoppen. Wat ook niet zal stoppen zijn hun inspanningen om degenen die daar (al te) fel op reageren aan te geven bij bijvoorbeeld hun werkgevers. Eveneens in de DDR-traditie inderdaad.

Even voorspelbaar als het gejengel en getreiter van bovengenoemde, in aantal verwaarloosbare groepjes, is de boosheid die dan losbarst. “Hoe durven ze!”, “Van onze tradities blijven ze af!”, het zijn de minder heftige reacties van de toetsenbordhelden. Het minder begaafde deel der natie gaat over tot het al dan niet serieus bedreigen van de kneusjes, hetgeen dan weer tot aangiftes leidt of behoefte aan politiebescherming.

De lijn even doortrekkend: KOZP en al die andere knurften weten dat er zo gereageerd zal worden, sterker nog, het is ze erom te doen! Ze weten dat al die reacties plugtijd opleveren voor hun “Goede Zaak” in talkshows en kranten als de Volkskrant. Ze weten ook dat ze in zulke media kritiekloos als slachtoffers neergezet zullen worden. En IK weet inmiddels dat dan het hele schuimbekcircus wéér losbarst, waarna bovenstaand stappenplan opnieuw doorlopen zal worden.

Dit gezanik werd mij twee jaar geleden al te veel. Ik vind het oervervelend dat bovenstaande cyclus zich steeds maar weer herhaalt. Het is bijvoorbeeld ook precies de reden waarom ik helemaal nooit over onbenullen als een Sylvana Simons schrijf. Of aandacht besteed aan de jaarlijkse Zwarte Piet- of periodieke Coentunneldiscussie. Volkomen zinloos, ja zelfs contraproductief.

Zie hoe de Sinterklaasintocht per jaar een steeds grimmiger karakter krijgt. Zelfs “4 mei” is onder druk van radikalinski"s komen te staan. Nu is dan de beurt aan het carnavalsfeest. Ik geef u op een briefje dat het “Goede Werk” (Nederland kapotmaken) nog lang niet af is, want volgend jaar, volgende maand, of misschien morgen wel, verzinnen ze weer iets anders. Wie zich afreageert, besteedt energie aan een gezwel dat daardoor alleen maar groeit en draagt daarvoor dus verantwoordelijkheid. De ergernis is alleszins begrijpelijk, maar mijn advies is: negéren!

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

29 september 2020: Coronavirus: Terug bij af door Victor Reijkersz
7 september 2020: Directeur RADAR, een volstrekt nutteloos bestaan door Ronald Sørensen
15 juli 2020: Vlinders tellen is goed; vlinders kweken is beter door Ronald Sørensen
26 juni 2020: Pim had zo’n gelijk door Ronald Sørensen
18 juni 2020: Subsidiespons bijt in de hand die hem voedt door Ronald Sørensen
8 juni 2020: Gaat Nourdin el Ouali het leren? Zucht… door Ronald Sørensen
3 april 2020: Leve de Noord - Europese unie door Ronald Sørensen
13 maart 2020: Voer een kiesdrempel in! door Ronald Sørensen
10 maart 2020: Noodplan voor “zwart” Coronavirus-scenario door Victor Reijkersz
25 februari 2020: Doe er niet aan mee! door Hans Gijswijt

Laatste nieuws