Home > Weblogs
Maandag, 23 december 2019

Scheld en sis er maar lekker op los

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Al weer decennia geleden werd ik volkomen terecht door een tegenstander uitgescholden, omdat ik hem – niet te zien voor de scheids – bij zijn shirtje beethield. “Laat los teringlijer” beet hij me toe. Ik haalde mijn schouders op en zei (ben graag leuk) :”Ik heb helemaal geen last van tuberculose”

Wij Rotterdammers hebben de merkwaardige en de voor buitenstaanders zeer stuitende gewoonte om ziektes bij onze verwensingen te voegen. Zo heb ik wel eens iemand tegen zijn buurman horen roepen “krijg de cementpleuris”. Ik heb vaak nagedacht over het raffinement van die zin, omdat cement en water te samen met zand beton vormen. Dus er werd min of meer gezegd: “Ik wil dat je beton in je longen krijgt, want pleuris kenmerk zich door vocht achter de longen.

Het YouTube succes van Lau uit Overschie en Bob de Huisbaas zullen hoogstwaarschijnlijk wel te maken hebben met hun uiterst grove taalgebruik. De grens voor de meeste Rotterdammers ligt bij het gebruik van het k-woord. Dat valt altijd slecht en wordt waarschijnlijk daarom teveel als stopwoord gebruikt.

Eén van de niet-Rotterdammers, die zich graag als Rotterdamse presenteert, de uit Utrecht afkomstige columniste Carrie Jansen, meende dat ze vooral door het gebruik van vloeken doorspekt met ziektes zich als Rotterdamse kon manifesteren. Alleen viel het iedere ingezetene van onze stad op, dat zowel de uitspraak als de intonatie gekunsteld en daarom onecht overkwamen. Enfin, ze wist niet beter.

Gelukkig mogen we van nu af aan allemaal zonder enige schroom onze harten luchten; inclusief het ongevraagd geven van medische adviezen. Ik kom tot deze ontboezeming, omdat het Haagse gerechtshof in haar wijsheid het lastigvallen van vrouwen niet strafbaar acht.

Het sissen en naroepen van vrouwen is een vorm van meningsuiting en derhalve grondwettelijk beschermd. Het verwensen van een tegenspeler of buurman valt dan m.i. ook onder de vrijheid van meningsuiting. Je spreekt de hoop uit dat iemand ernstig ziek wordt en dat is het uiten van een mening. Dus krijgt u een bekeuring van een agente, sis en doe onfatsoenlijke voorstellen. Uit ook eventueel uw mening over de kwalen die u in het vooruitzicht stelt: geen vuiltje aan de lucht.  Bent u van de herenliefde, dan kunt u dat natuurlijk ook bij een agent doen. 

Buiten dat volgens mij alleen de Hoge Raad zo’n uitspraak mag doen, bemoeit de rechter in ons land zich teveel met de politiek. In dit geval zegt de rechter: “De Rotterdamse politiek heeft ongelijk. Sis beledig, en verneder maar rustig onschuldige voorbijlopende vrouwen” want dat is natuurlijk wat Everon el F. minutenlang heeft gedaan!

84% van de vrouwen in de leeftijd van 18 tot 45 wordt wel eens op hinderlijke en opdringerige wijze benaderd, las ik in het RD. Van het Haagse gerechtshof, dat hen dient te beschermen, mag het.

Veel vrouwen vermijden daarom bepaalde plekken of durven niet meer in een kort rokje over straat. Volgens mij worden die dus beperkt in hun vrijheid en dat is ook grondwettelijk verboden. Geen probleem voor het Haagse gerechtshof, want dat geeft Everon en consorten de vrije hand.

Wilt u meer of minder sissende Everons?

Pas op met antwoorden hè, je staat zo voor de rechter.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

2 december 2020: De stad interesseert haar geen ene mallemoer door Ronald Sørensen
29 september 2020: Coronavirus: Terug bij af door Victor Reijkersz
7 september 2020: Directeur RADAR, een volstrekt nutteloos bestaan door Ronald Sørensen
15 juli 2020: Vlinders tellen is goed; vlinders kweken is beter door Ronald Sørensen
26 juni 2020: Pim had zo’n gelijk door Ronald Sørensen
18 juni 2020: Subsidiespons bijt in de hand die hem voedt door Ronald Sørensen
8 juni 2020: Gaat Nourdin el Ouali het leren? Zucht… door Ronald Sørensen
3 april 2020: Leve de Noord - Europese unie door Ronald Sørensen
13 maart 2020: Voer een kiesdrempel in! door Ronald Sørensen
10 maart 2020: Noodplan voor “zwart” Coronavirus-scenario door Victor Reijkersz

Laatste nieuws