Home > Weblogs
Maandag, 17 juni 2019

Fascistoïde

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.

door Ronald Sørensen

Soms willen mensen zich beter c.q. slimmer voordoen dan ze zijn.

Taal kan als graadmeter voor slimheid werken en dat weet vrijwel iedereen.

Er zijn Rotterdammers, die het woord “kennen” als ordinair beschouwen en het vervangen voor kunnen. Ooit iemand horen zeggen “kunt u mij nog?” Niet iets om over in lachen uit te barsten, zoals sommige kartelraadsleden deden bij taalfouten van Leefbaar Rotterdam politici, maar iets om je over te verwonderen. Waarom je beter voordoen? Waarom niet zoals vrijwel iedereen een taalfout maken?

Mevrouw Arsieni van D66 (53 jaar baantjesmachine) gebruikte het woord fascistoïde in een context waaruit blijkt dat ze het woord niet begrijpt. In een verklaring liet ze weten, dat zij als Italiaanse natuurlijk de betekenis van het door haar gebruikte woord kende. Ja natuurlijk, iedere Nederlander weet dus hoe je kaas moet bereiden en iedere Spanjaard weet hoe je het beste een stier kunt slachten.

De eerste die de term fascistoïde gebruikte was prof. dr. H Von der Dunk (UU en mijn prof.)

In de jaren na WO II opereerden in Zuid Amerika vele dictators. Zij onderdrukten hun bevolking op vaak verschrikkelijke manier en gedroegen zich dus als fascisten c.q. nationaal – socialisten (de Duitse variant) Omdat het Italiaans fascisme ook een duidelijke economische component had, die in Zuid-Amerika bij die talloze dictators ontbrak, noemde Von der Dunk deze regimes fascistoïde. Het betekend dus. Alle wreedheid en onderdrukking, die het fascisme kenmerkt zonder coöperaties en grote staatsbemoeienis met het economische leven. Een combinatie van onvrijheid, onderdrukking , wreedheid en kapitalisme. Een woord dat je dus – als je fatsoenlijk wilt blijven - beter niet kunt gebruiken tegen een politieke tegenstander.

Nu rest de vraag: waarom een term gebruiken waarvan je de betekenis niet kent? Wil Arsieni zich erudieter voordoen dan ze is? Zou kunnen en het is in dat geval potsierlijk.

Persoonlijk denk ik dat aan het verkeerde gebruik een ander verschijnsel ten grondslag ligt. Het bewust willen demoniseren van politieke tegenstanders. Sinds onze Pim voor fascist werd uitgemaakt namen veel van zijn tegenstanders deze communistische manier van politiek voeren met graagte over. Is iemand tegen het kartel? Fascist natuurlijk.

Nu is zelfs binnen D66 (53 niets) het besef doorgedrongen dat het woord fascisme toch net iets te makkelijk gebruikt wordt. Vandaar waarschijnlijk deze “lekker bekkende” variant door Arsieni.

Zij vindt dat door het inzetten van paarden en honden de regels van het fatsoenlijke worden overtreden. Goh, de politie heeft dus onfatsoenlijke c.q. fascistoïde afdelingen?

Ook maakt mevrouw zich zorgen over de suggestie om van deze politie eenheden gebruik te maken.

Als ze zich zorgen wil maken, dan moet dat zijn over het democratisch gehalte van haar eigen club, die om twee “niet al te sterke” (zeg het weer netjes) wethouders aan een baantje te helpen, de grootse partij (120% groter dan 53 jaar niets) buiten het bestuur houdt. Daarbij maakt ze haar werk als kritisch raadslid ondergeschikt aan een strakke fractiediscipline om die klungels te laten doormodderen met één stem meer. Vrijwillig afzien van je democratische plicht als gekozen volksvertegenwoordiger. 

Als je in plaats van argumenten een woord gebruikt om politieke tegenstanders aan te vallen en in dit geval zelfs bewust te beledigen,  dan is dat uitermate onfatsoenlijk. Als je daarbij ook de betekenis van zo’n woord niet kent, dan is het ook nog eens “niet zo erg slim”

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

13 maart 2020: Voer een kiesdrempel in! door Ronald Sørensen
10 maart 2020: Noodplan voor “zwart” Coronavirus-scenario door Victor Reijkersz
25 februari 2020: Doe er niet aan mee! door Hans Gijswijt
4 februari 2020: Houd Bonte tegen. door Ronald Sørensen
21 januari 2020: OM, ga alsnog je werk doen! door Ronald Sørensen
17 januari 2020: Vrouwe Justitia bedrijft politiek door Ronald Sørensen
8 januari 2020: Naschoppen, soms kan je niet anders door Ronald Sørensen
23 december 2019: Scheld en sis er maar lekker op los door Ronald Sørensen
3 december 2019: Vals Behang door Ronald Sørensen
19 november 2019: De politicus van het jaar; vervolg door Ronald Sørensen

Laatste nieuws