Home > Weblogs
Woensdag, 06 februari 2019

Een lek in Rotterdam

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.

door Ronald Sørensen

Wie o wie, heeft gelekt, dat ex-wethouder Visser geheime informatie naar journalisten heeft gestuurd om zijn hachje te redden?

Om antwoord op die vraag te geven moeten we kijken wie voordeel heeft bij zijn vertrek. Dat helpt ons niet veel verder, want die zijn er legio.

In zijn eigen fractie is wrijving ontstaan, omdat na de verkiezingen de volslagen talentloze Kasmi de wethouderszetel voor de neus wegkaapte van de capabele Zeegers, die meer stemmen kreeg dan haar lijstrekker.  Zij kan nu alsnog genoegdoening krijgen.

In de VVD fractie was sowieso ongenoegen, omdat ze hun naar D66 weggelopen partijgenoot Visser de hand boven het hoofd moesten houden; zelfs verdedigen. Zo konden ze het laatste restje geloofwaardigheid verspelen.

In de andere coalitiefracties heeft men met begerige ogen gekeken naar de portefeuille van Visser. Hun talentloze wethouders konden wel iets extra’s gebruiken; dus ook daar was belang bij het vallen van de wethouder. Geeft ze naar buiten ook meer het imago dat het om beleid gaat i.p.v. de werkelijke reden: baantjes.

Als we nu zien hoe die portefeuille wordt verdeeld kunnen we een anderen groep zien die belang heeft bij het lekken en het ontslag:  Een flink aantal ambtenaren.  Hoe je het ook wendt of keert, Visser was een capabele bestuurder met een ervaring als top ambtenaar. Uitermate geschikt als wethouder, omdat die tot taak heeft zijn ambtenaren (ex collega’s) te controleren. Daarbij, zo blijkt uit het rapport van de Rekenkamer weet hij precies hoe je een wethouder een loer kunt draaien. Met dieven vangt men dieven is een gezegde dat hier opgang doet (uiteraard niet letterlijk bedoeld) Niet leuk voor meestal vrij eigengereide top ambtenaren zo’n pottenkijker.

Zie hoe Vissers erfenis nu al is verdeeld. Het dossier Feyenoord gaat naar een wethouder, die net komt kijken en dus een speelbal zal zijn voor de routiniers in de stadsontwikkeling, de bouw- en sportwereld.

Het hoofdpijndossier over de financieel en qua tijdsduur volkomen uit de hand gelopen Hoekse lijk gaat naar Bokhove (laat het eens tot je doordringen) Een lieve vrouw, die kinderen met spraakproblemen uitstekend kan helpen en die nu in de soms rauwe aannemerswereld onze stad voor nog meer blunders moet gaan behoeden.

Het warmtebedrijf gaat naar Bonte. Iemand die ook nooit leiding heeft gegeven en die een vrij wereldvreemd beeld op de gang van zaken heeft.  Deze ongedocumenteerde (zijn eigen woorden) gaat de problemen bij het warmtebedrijf aanpakken. Ik heb er een warm, maar vooral hard hoofd in.

Tenslotte het pièce de résistance. De grootse haven van Europa en de motor van onze nationale economie wordt voortaan geleid door mevrouw Kathmann, die een briljante carrière (sic) als bestuurder van een sportstichting met vijf medewerkers op eigen aandringen mocht verruilen voor het wethouderschap.

Dus eigenlijk hebben alle fracties, veel top ambtenaren, aannemers en andere ondernemers alle belang bij het feit dat Visser van het toneel verdwijnt en wordt vervangen door bestuurlijke leken (ik schrijf het weer netjes)

Het lek dat Visser liet vallen bedreigt onze hele stad! Het zit in de kiel van de Rotterdamse samenleving.

De enige oplossing is terugkeren op de heilloze weg van besturen met slechts één zetel verschil. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Geeft enkele volkomen overbodige wethouders nu hun wachtgeld en ga verder met een breed gedragen college van zes à zeven capabele wethouders. Dan kan de gemeenteraad ook haar taak weer hervatten en gaan controleren i.p.v. gedogen.

Nog iets, het is zelfs het RD opgevallen dat Kasmi niet heeft meegedeeld in de erfenis van Visser. Jammer dat ze de reden daarvoor niet durven te vermelden.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

21 januari 2020: OM, ga alsnog je werk doen! door Ronald Sørensen
17 januari 2020: Vrouwe Justitia bedrijft politiek door Ronald Sørensen
8 januari 2020: Naschoppen, soms kan je niet anders door Ronald Sørensen
23 december 2019: Scheld en sis er maar lekker op los door Ronald Sørensen
3 december 2019: Vals Behang door Ronald Sørensen
19 november 2019: De politicus van het jaar; vervolg door Ronald Sørensen
5 augustus 2019: Boerka verbod. Ga zo door! door Ronald Sørensen
19 juli 2019: Zucht…….., steun wethouder Moti door Ronald Sørensen
3 juli 2019: Inconsequente burgemeester door Ronald Sørensen
17 juni 2019: Fascistoïde door Ronald Sørensen

Laatste nieuws