Home > Weblogs
Donderdag, 17 januari 2019

Het onderwijzend personeel geschoffeerd

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.

door Ronald Sørensen

“Een ieder meent zijn eigen uil een valk te zijn” is een oer Nederlands gezegde en het wijst op het verschijnsel, dat mensen hun eigen kinderen c.q. capaciteiten vaak overschatten.

Als docent moet je bij het geven van adviezen dit altijd in je achterhoofd houden bij je verwijzing naar V.O. Een kind dat een te hoge verwijzing krijgt, kan diep ongelukkig worden in een omgeving waar de klasgenoten beter presteren. Soms moet je als school kinderen beschermen tegen de ambitie van de ouders, die in hun kinderen een tweede kans zien.

Op de school waar ik jaren heb les gegeven, zaten we met een ander probleem. Door de keiharde concurrentie met het Bijzonder Onderwijs (zelfs PvdA prominenten stuurden hun kinderen niet naar het “zwarte” Openbaar Onderwijs) stroomde onze VWO en HAVO afdelingen langzaam maar zeker leeg. Het gevolg was, dat wij als onderwijzend personeel de neiging kregen “onze uilen als valken” te zien. Bij twijfel werd het hoogste advies gegeven. Dat gaf ons wel de verantwoording ons meer dan 100 % in te zetten voor onze leerlingen. We zijn er in geslaagd onze HAVO en VWO afdelingen staande te houden met goede examenresultaten. Uiteindelijk zou de introductie van het TVWO onze definitieve redding betekenen.

Ik moest eraan denken, toen ik een interview met Kasmi in het RD las. Hij is wethouder geworden ondanks het feit dat nummer twee van de D66 lijst meer stemmen haalde, vrouw is (bij gelijke capaciteiten voordeel bij die club)  en een betere opleiding heeft. Om één of andere reden zit hij nu op Onderwijs.

Ik ben wat terughoudend , omdat hij in het interview te kennen geeft niet precies te weten, wat hij nu wel of niet kan doen, zoals zelfs een RD journaliste opmerkt. Lijkt mij een eerste vereiste als je de pretentie hebt het Rotterdams onderwijs te gaan bestieren. Hij zal zich vooral verlaten op zijn ambtenaren heeft hij de gemeenteraad laten weten. Raar, want Said is aangesteld om ze te controleren. Soit ……..zijn dociele fractie laat hem er mee wegkomen.

Hij begint met een uiterst beledigende opmerking aan het adres van de leraren op zijn basisschool. Zij hebben hem een MAVO advies gegeven, omdat zijn ouders ongeschoold waren. Ze discrimineerden die arme en toch zo slimme Said dus bewust. Sterker nog ze blijven dat ook nu nog doen. Zelfs knappe koppen krijgen lage adviezen. Buiten dat hij, daarmee die hardwerkende onderwijzers die met zoveel toewijding hun vak uitoefenen, schoffeert, geeft “onze “ wethouder van onderwijs ook een brevet van onvermogen aan mijn oud collega’s bij het VO, want die hebben zo’n laag advies klaarblijkelijk niet in de gaten. Hoewel knappe Said wel een HAVO diploma heeft gehaald op de school waar ik jarenlang heb gewerkt (nooit in de klas gehad)

Uiteindelijk haalde Sid toch een HBO diploma precies de opleiding die past na het behalen van een HAVO diploma. Daarna zelfs enkele jaren op de Universiteit. Misschien in de kantine, want op zijn c.v. wordt niet duidelijk of Said een master opleiding heeft voltooid.

Het merkwaardige aan dit interview is dat het begint met een volkomen misplaatste aanklacht tegen het personeel, dat hij zou moeten ondersteunen. Achteraf in het interview blijkt dat ze volkomen gelijk hebben gehad: de collega’s die hem een MAVO advies hebben gegeven en de collega’s die hem uiteindelijk met een HAVO diploma school lieten verlaten.  Die discriminerende ploerten vallen dus wel mee.

Ga zaterdag toch maar eens met een geel hesje op de Erasmusbrug demonstreren tegen het politieke systeem dat zo’n tendentieuze nitwit de kans geeft wethouder te worden.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

3 april 2020: Leve de Noord - Europese unie door Ronald Sørensen
13 maart 2020: Voer een kiesdrempel in! door Ronald Sørensen
10 maart 2020: Noodplan voor “zwart” Coronavirus-scenario door Victor Reijkersz
25 februari 2020: Doe er niet aan mee! door Hans Gijswijt
4 februari 2020: Houd Bonte tegen. door Ronald Sørensen
21 januari 2020: OM, ga alsnog je werk doen! door Ronald Sørensen
17 januari 2020: Vrouwe Justitia bedrijft politiek door Ronald Sørensen
8 januari 2020: Naschoppen, soms kan je niet anders door Ronald Sørensen
23 december 2019: Scheld en sis er maar lekker op los door Ronald Sørensen
3 december 2019: Vals Behang door Ronald Sørensen

Laatste nieuws