Home > Weblogs
Dinsdag, 10 januari 2017

Meten met twee maten


De rector van de Islamitische universiteit in Rotterdam is weer eens uit de bocht gevlogen. Voor de verandering eens niet met verwerpelijke uitspraken op Twitter, maar tijdens een speech voor een Turkse universiteit, zo stond in Trouw te lezen.

Het lijdend voorwerp van deze speech was het Westen, volgens Akgündüz samen met de VS en uiteraard de Gülen-beweging de aanstichter van de Turkse legercoup in juli. Het was een aaneenschakeling van verdachtmakingen en beschuldigingen die we allemaal kennen vanuit de complottheorieën op social media. Gelijk aan de complottheorieën waarbij de VS zelf achter 9-11 zat en Islamitische Staat in het leven is geroepen door de Mossad en de CIA. Aluhoedjestheorieën die van een lachwekkende naïviteit getuigen, maar helaas niet ongevaarlijk zijn. Onder islamitische jongeren tiert de haat richting het Westen welig en figuren als Akgündüz laten geen kans onbenut om de lont nog wat dieper in het kruitvat te steken. Het wordt hoog tijd dat Bussemaker over procedurele bezwaren heenstapt en de accreditatie van deze nepuniversiteit intrekt, om, zo te voorkomen dat een nieuwe lading imams afstudeert aan dit broeinest van intolerantie.

Akgündüz kondigde daarnaast aan dat de Turkse moskeeënkoepel Diyanet op korte termijn met een religieuze veroordeling van deze ‘daden’ door het Westen zal komen. Dat Diyanet de Turkse stammenstrijd die sinds de coup ook in Rotterdam woedt aanwakkert, was al glashelder. Men deed zijn best om na stalorders uit Ankara de Erasmusbrug vol te krijgen. Bij de burgemeester aanschuiven om de gemoederen tot bedaren te brengen na ingegooide ruiten en bedreigingen aan het adres van Gülen-sympathisanten, was echter een brug te ver. Met de recente aankondiging acht Diyanet kennelijk de tijd rijp om niet langer alleen binnen de Turkse gemeenschap het vuurtje op te stoken, maar nu ook voor brede maatschappelijke onrust te zorgen.

Tegelijkertijd liet ook Dyab Abou Jahjah zich weer van zijn meest vredelievende kant zien. De huisvriend van links bejubelde de terreuraanslag in Jeruzalem waarbij een moslimterrorist vier Israëlische militairen onder zijn truck verpletterde. Het kostte hem zijn baan bij De Standaard, maar de maatschappelijke verontwaardiging bleef grotendeels uit. Helaas blijven zijn Nederlandse broodheren -NRC en de Bezige Bij- angstvallig stil, terwijl wel weer dezelfde achterban krijst om een boycot van de Telegraaf, vanwege het gebruik van de term “asielplaag”.

Of het nu om de haatzaaiende Akgündüz, het ophitsende Diyanet of de terreurverheerlijking door Abou Jahjah gaat; het blijft opvallend stil in linkse kringen. Geen voorgedrukte aangifteformulieren, geen optochten van burgemeesters, moslims, goedgelovige linksmensen en moreel verheven BN-ers naar het politiebureau.

Het is dat we de vrijheid van meningsuiting zo hoog in het vaandel hebben staan, want je zou bijna zin krijgen om het dan maar zelf te gaan doen om van de voortdurende plaag van het meten met twee maten vanuit politieke correctheid af te komen….

Tanya Hoogwerf

Tanya is raadslid voor Leefbaar Rotterdam.

Eerder verschenen in dit weblog

10 januari 2017
Meten met twee maten
1 november 2016
De inclusieve samenleving
19 december 2015
Verbloemen van de waarheid
20 november 2015
Intolerant voor intolerantie
22 juli 2015
De logica van Nida
11 december 2014
Slot op moskee-internaten

Laatste nieuws