Home > Weblogs
Woensdag, 09 maart 2016

Gematigde moslims


Elke kritiek op de islam of over moslims is in de Rotterdamse gemeenteraad verboden. Iedereen is er als de kippen bij om een debat aan te vragen zodra er een folder met hakenkruis bij een moskee wordt afgeleverd. Maar als de moskee zelf een behoorlijk opruiende ‘haatflyer’ produceert, waarbij Breivik samen wordt afgebeeld met onder anderen Ahmed Marcouch en Halbe Zijlstra, zwijgt men als het graf.

Afgelopen donderdag kreeg de hypocrisie in de gemeenteraad een nieuwe dimensie. De term ‘gematigde moslims’ mag inmiddels ook niet meer gebruikt worden. Dat dit geopperd wordt door Nida is niet zo verrassend, want een ‘gematigde’ moslim zou zich wellicht willen aanpassen en daar is Nida het grondig mee oneens. Dat D66, bij monde van de heer Nils Berndsen, onze burgemeester echter expliciet vraagt om de term ‘gematigde moslims’ te schrappen uit het vocabulaire van het gemeentebestuur, is pijnlijk.

De overgrote meerderheid ziet Aboutaleb als hét boegbeeld van de ‘gematigde moslims’ in Nederland. Een term waar niets anders mee wordt geduid dan het deel dat gewoon mee wil doen in Rotterdam. Door zich scherp af te keren tegen de radicale islam bevestigt deze burgemeester juist dat moslims in het algemeen niet eng zijn, maar gewone mensen die net als anderen normaal willen leven en werken in dit land. In heel Nederland dan ook niets dan lof over deze helderheid.

Afgelopen week verzamelden zestig moslims zich bij de Essalam moskee om net als Leefbaar Rotterdam te protesteren tegen de gewraakte -aan ‘weerbare moslims’ gerichte- flyer en komst van de radicale spreker Nourdeen Wildeman. Zij maakten hiermee duidelijk dat zij dit soort omstreden figuren meer dan zat zijn: “Wij zijn gematigde Marokkaanse, Rotterdamse moslims en zitten hier niet op te wachten”. Wat zij met de term ‘gematigde moslims’ duidelijk wilden maken, is dat ze niets moeten hebben van de oproep aan ‘weerbare moslims’ in hun eigen gebedshuis.

Begrijpelijk, de laatste inventarisatie voor ‘weerbare mannen’ in Nederland dateert al weer van 1747. Niemand heeft anno 2016 behoefte aan een inventarisatie van mannen die, indien nodig, de strijd met de vijand kunnen aanbinden. Een hele foute term dus die ‘weerbare moslims’. Als we dan toch iets moeten verbieden dan graag de term ‘weerbare moslims’.

Weblog Anton Molenaar

Anton is fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.

Eerder verschenen in dit weblog

9 maart 2016
Gematigde moslims
27 november 2012
Tolerantie volgens Koolhaas
6 april 2012
Een vrolijk Pasen!

Laatste nieuws