Home > Weblogs
Maandag, 22 februari 2016

Policor selectief

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Vorige week mocht gemeenteraadslid Nils Berndsen (D66) in het RD leeglopen over zijn coalitiegenoot Leefbaar Rotterdam. In een – gezien de grootte van zijn partij – aanmatigend stukje, riep hij ons op onze toon te matigen. Wij hebben bezwaar tegen een moskee en dat mag niet. Het komt er op neer dat bezwaren tegen de islamisering van ons land en onze stad maar onbesproken moeten blijven. Er is immers vrijheid van godsdienst.

Nu huldig ik het standpunt dat vele uitgangspunten van de islam absoluut tegen de grondwet – waar ze zich zo graag op beroepen – zijn. Een interessante discussie zou zich kunnen ontwikkelen. Mag je de grondwet zo interpreteren, dat je hem via de vrijheid van meningsuiting of vrijheid van godsdienst buiten werking zou kunnen stellen? Eigenlijk een discussie in het verlengde van het publieke en door het RD genegeerde debat of je tolerant moet staan t.o.v. intolerantie.

Een discussie die voor ons – de partij van Fortuyn – van extra belang is, omdat Pim ook duidelijk stelde dat artikel 1 in strijd kan zijn met de vrijheid van meningsuiting. In dat kader heb ik onderstaand antwoord gestuurd aan Nils en gedeeld met het RD.

Beste Nils,

Een politieke partij dient de belangen van de hele bevolking te dienen en met name de stemmers die hen een mandaat voor vier jaar gegeven hebben. Dat geldt voor D66, maar zeker ook voor Leefbaar Rotterdam, dat 133% meer stemmen heeft gehaald dan D66.

Wie zijn die stemmers op Leefbaar Rotterdam?  Ze hebben voor het eerst van zich laten horen in maart 2002, toen ze massaal op Pim Fortuyn stemden. Iemand die bekend was om zijn uitspraak dat de islam een achterlijke cultuur is en die een boekje schreef om te waarschuwen tegen de islamisering van onze samenleving. Hij benadrukte met name de druk die dat geeft op de bevolking in de oude wijken, die daar al decennia woonde. De lokale en landelijke pers verketterde hem vanwege dat standpunt en dan druk ik me voorzichtig uit. Toch kreeg hij ondanks die landelijke hetze tegen hem meer dan een derde van de stemmen in onze stad. Sterker nog, Leefbaar Rotterdam (zijn partij) heeft sindsdien altijd 14 zetels in de raad gehaald.

Je kan je dus voorstellen dat LR-stemmers islam kritisch zijn! Dat is ook logisch, omdat de islam zich vooral laat gelden in die wijken waar verreweg het grootste deel van de kiezers op Leefbaar Rotterdam heeft gestemd (in geen enkele wijk is D66 groter dan LR!). In die wijken heerst m.i. terechte angst voor een te dominante positie van de islam. De meeste moslims hebben n.l. de neiging om ook niet-moslims te willen onderwerpen aan hun leefregels! Daarnaast wordt een enorme sociale controle uitgeoefend op moslims, die de regels wat minder stringent naleven. Voor die laatste twee groepen nemen wij het op. Uit naam van dezelfde grondwet die jij meent te moeten noemen.

Helaas. Ook ten burelen van het RD wordt de vrijheid van meningsuiting uiterst selectief en policor toegepast.  Ik was er bij toen Pim een journalist van het RD wegstuurde vanwege een onbeschofte vraag. Dat was veertienjaar geleden. Sommigen leren het nooit!

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

14 mei 2019: De keuze van Ziyjech door Ronald Sørensen
6 mei 2019: Woede en Wrok door Ronald Sørensen
17 april 2019: Thierry heeft gelijk door Ronald Sørensen
3 april 2019: Hetze jegens Baudet moet stoppen door Ronald Buijt
3 april 2019: Volkomen van de pot gerukt door Ronald Sørensen
26 maart 2019: Gevaar van de jaren 30 en docenten van nu door Ronald Sørensen
21 maart 2019: Hoe halen ze het in hun openbare hoofd? door Ronald Sørensen
15 maart 2019: Inspiratiebron van Rutte ! door Ronald Sørensen
6 februari 2019: Een lek in Rotterdam door Ronald Sørensen
24 januari 2019: Wapens inleveren zonder straf: Hardleersheid door Ronald Sørensen

Laatste nieuws