Home > Weblogs
Dinsdag, 14 oktober 2014

Het groene mannetje


Drukt u weleens op die knop van het groene mannetje? Of hij loopt of fietst maakt eigenlijk niet uit. Je drukt wel of je drukt niet. Maakt dat eigenlijk wat uit? Je hebt veel mensen die niet drukken en er een beetje verlegen naar kijken, misschien uit schaamte of luiheid of omdat ze misschien wel compleet vergeten te drukken. Dan heb je nog van die types die een kleine honderd keer achter elkaar het knopje in blijven drukken. Het mooiste zijn kinderen; die zijn nog volledig overtuigd dat hun druk in groen licht zal resulteren, zonder enige twijfel. Ja, twijfel is eigenlijk de grootste tegenstander van de drukknop. Werkt het wel?

De ‘groene knop’ is eigenlijk het best vergelijkbaar met de verwachting van de belastingbetalende burger ten opzichte van de overheid. Iedere dag drukken we een beetje op de knop; we betalen loonbelasting, inkomstenbelasting, omzetbelasting, hondenbelasting, motorrijtuigenbelasting, rioolbelasting, milieubelasting onroerendzaakbelasting, parkeerbelasting, dividendbelasting etc. en dat alles met de verwachting dat daarmee ‘ons licht’ op groen gaat. Maar al te vaak blijkt niets minder waar en doet de overheid met onze groene knop hele andere dingen dan waar we allemaal zo op hopen.

Maar nu nog even over die groene knop van het verkeerslicht. Het blijkt namelijk dat de werking daarvan vaak door de overheid is gereguleerd. Dat betekent dat als u in de ochtend- of avondspits op de knop drukt, dit geen enkel effect veroorzaakt. Het ‘op groen’ signaal is op die momenten keurig afgestemd met het te verwachten autoverkeer. Of u daar nou wel of niet op die knopt drukt maakt niets uit. Maar door op diezelfde plek niet te drukken, om 10 uur ’s avonds, kunt u weleens uren op groen wachten veroorzaken. Dan dus wel drukken.

Zou het dan ook met al die belasting zo werken? Alleen als ze het echt nodig hebben betalen en verder alleen betalen als ik terugkrijg wat ik wil? Ik ga het maar niet proberen, zoals ik dat bij die groene knop wel heb gedaan.

Bart-Joost van Rij

Bart-Joost is raadslid voor Leefbaar Rotterdam.

Eerder verschenen in dit weblog

14 oktober 2014
Het groene mannetje
29 september 2014
Homo 010 trots?
22 september 2014
Waarom verstoppen?

Laatste nieuws