Home > Weblogs
Donderdag, 04 april 2013

Kapitein Kriens verlaat het schip


"We zitten in zwaar weer, maar we weten waar de wind staat en wat de koers is. We hebben het roer stevig in handen”, aldus wethouder Kriens bij de presentatie van de begroting voor 2012. Nu, anderhalf jaar later, verlaat kapitein Kriens het schip.

Toen ik op 13 maart uit de krant vernam dat Jantine Kriens opstapt als wethouder Financiën, Organisatie, Bestuur en Volksgezondheid, stond ik eerlijk gezegd perplex. De wethouder met verreweg de belangrijkste portefeuille binnen de gemeente Rotterdam, die een jaar voordat haar taak afloopt, er doodleuk, zonder blikken of blozen, uitstapt?

Zij moet als wethouder leidinggeven aan de inrichting van een solide en transparante bedrijfsvoering en financieel beleid; zij moet als wethouder sturing geven aan een enorme verandering binnen de gemeentelijke organisatie waarbij honderden ambtenaren hun baan kwijtraken; zij moet als wethouder het proces van het omvormen van deelgemeenten naar stadskwartieren in goede banen leiden. Stuk voor stuk zeer belangrijke taken die nog allesbehalve voltooid zijn. Nu zit deze kapitein als eerste in de reddingssloep.
Het verbaasde mij dan ook dat de coalitiepartijen haar vertrek voor kennisgeving aannamen. Er was niemand die ook maar één kritische kanttekening plaatste. Misschien zijn zij stilletjes ook wel blij dat ze weggaat. Misschien zagen zij ook wel dat voor zo’n belangrijke wethouderspost in een gemeente met een begroting van meer dan 4 miljard, iemand met meer capaciteiten en inzicht in het vakgebied van organisatie en financiën noodzakelijk is. Dat zij, volgens het ‘Peters principe’, in haar politieke carrière precies was gestegen naar haar niveau van incompetentie.

Maar dat is het punt in dezen natuurlijk niet.

Ben ik dan de enige die vindt dat het je eer te na zou moeten zijn om, voordat je aan het einde van de reis bent, het schip te verlaten? Die verwacht dat een kapitein op een schip dat zich op ruwe zee bevindt en ogenschijnlijk stuurloos dobbert juist wil laten zien dat uiteindelijk onder háár leiding de thuishaven wordt bereikt. Die zich zelfs niet onder druk van anderen van de brug van het schip, háár brug, laat verwijderen.

Als ze jonger was geweest had ik het waarschijnlijk beoordeeld als een generatiekwestie … ”de jeugd van tegenwoordig, geen gevoel voor ouderwetse waarden als staan voor je zaak, plichtsbesef, verantwoording nemen en afleggen in goede én in slechte tijden, afmaken waar je aan begint; het ontbreken van een bepaalde mentaliteit, een mentaliteit die vroeger in veel lagen van de bevolking gemeengoed was en waar menig oudere Rotterdammer met weemoed aan terug kan denken”.

Maar een generatiekwestie kan het niet zijn. Ik scheel in leeftijd niet heel veel met deze wethouder … maar wel in heel veel andere dingen blijkbaar.

 

Reacties:


Door Sprens op 7:59 - Vrijdag, 26 april 2013

Vanochtend in het RD het commentaar van Ronald Schneider op Kriens gelezen.
Chapeau!


Door Johan Klaassen op 12:29 - Vrijdag, 19 april 2013

De pvda bestaat nog bij de gratie van hun vreemde achterban en is eigenlijk wrakhout wat met heel veel moeite nog blijft drijven. Ze heeft dit helemaal aan zichzelf te danken en hoeft dan ook niemand de schuld te geven van haar niet benijdenswaardige toestand….


Door jessica op 14:41 - Donderdag, 18 april 2013

Hoe dan ook: de PVDA blijft een drijvende kattenbak,(mrrauwww…). De polls liegen er niet om!.


Door Victor Reijkersz op 8:45 - Dinsdag, 16 april 2013

Ik vraag me trouwens af wat erger is, dat Kapitein Kriens ‘t schip verlaat of dat Matroos Moti het roer over neemt.


Door Sprens op 11:59 - Maandag, 08 april 2013

Mooie foto!

Toch wekt het bij mij geen verwondering. Je moet niet vreemd kijken als een konijn een hol graaft en een otter een vis vangt.
De aard van het beestje! (Peter met de losse handjes zal me wel beschuldigen Jantine met een beest te vergelijken)

Kiezen voor de PvdA is kiezen voor eigen belang!


Door G. op 11:07 - Zondag, 07 april 2013

Uhhhhh,burgemeester van Rotterdam misschien?


Door Victor Reijkersz op 10:58 - Donderdag, 04 april 2013

Tsja… en over een jaar of 3-4 wordt ze waarschijnlijk burgemeester van een middelgrote stad naar keuze smile

Weblog van Ronald Schneider

Ronald is de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.

Eerder verschenen in dit weblog

Laatste nieuws