Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 09 januari 2017

‘2017 wordt hét jaar van Leefbaar Rotterdam’


2017 wordt een oogstjaar en hét jaar van Leefbaar Rotterdam. De veiligheid krijgt opnieuw een impuls en de stad wordt verder opgeknapt. Met die boodschap verblijdde partijleider Joost Eerdmans zondag de leden op de feestelijke nieuwjaarsreceptie van Leefbaar Rotterdam in jazzpodium BIRD. Samen met bestuursvoorzitter Robert Simons en fractievoorzitter Ronald Buijt blikten de drie Leefbaar-mannen terug op 2016 én vooruit.

Feestelijke receptie
De sfeer zat er goed in bij de nieuwjaarsreceptie van Leefbaar Rotterdam. De met afstand grootste en bekendste lokale partij van Nederland bestaat 15 jaar, staat fier overeind en bestuurt de stad. Een knappe prestatie. Niet voor niets volgde een cameraploeg van de VPRO Rotterdams grootste partij deze namiddag op de voet.

2016: volksopstand tegen gevestigde orde
Bestuursvoorzitter Simons stond kort stil bij enkele belangrijke politieke gebeurtenissen in 2016. Een jaar dat in het teken stond van een volksopstand tegen de gevestigde orde. Het Oekraïnereferendum toonde volgens hem weer eens aan dat de elite lak heeft aan een democratische uitslag, zodra de uitkomst niet in haar eigen straatje past. En dan was er nog de succesvolle strijd vóór de Brexit – een uitkomst die de elite opnieuw slecht kon verkroppen. “De Brusselse elite heeft het altijd over onze gezamenlijke democratische waarden en normen, maar als mensen van hun democratische recht gebruik maken, en in de ogen van de Brusselse elite verkeerd stemmen, dan is de wereld te klein”, aldus Simons.

Trots op overwinningen
Fractievoorzitter Buijt sprak zijn trots uit over de fractie en gaf aan dat Leefbaar Rotterdam de enige partij is die hét verschil maakt in de stad. “Het maakt niets uit of deze stad bestuurt wordt door GroenLinks, VVD, PvdA of SP. Het enige wat een Rotterdammer écht merkt is of Leefbaar Rotterdam wel of niet in het stadsbestuur zit.” Opkomen voor ouderen, 10 miljoen voor Rotterdam Oost, lastenverlaging, het torpederen van het onzalige plan voor een islamitisch lesinstituut, het benoemen en aanpakken van problemen met de multiculturele samenleving, het aanpakken van overlastgevend tuig en zorgen dat werken weer loont. Het zijn verdiensten die Buijt elke dag trots maken fractievoorzitter te zijn van Leefbaar Rotterdam.

Complimenten voor fractieleden
Daarbij werden ook de nodige complimenten uitgedeeld. Fractielid Tanya Hoogwerf werd geroemd om haar strijd voor een betere integratie en haar verzet tegen islamitische haatpredikers, Luuk Wilson om zijn bekwame afhandeling van zware dossiers als het Feyenoord Stadion en de Woonvisie, Ingeborg Hoogveld om haar ijzersterke optredens tijdens commissie- en raadsvergaderingen, en natuurlijk Bart-Joost, die met een legendarische actie twee scooter-Marokkanen een klap met zijn tas uitdeelde, die kort daarvoor een verslaggeefster van PowNed hadden bespuugd. “Wij zijn van Leefbaar Rotterdam en wij pikken dit niet” waren zijn nog legendarischere woorden.

Toch verdiende één fractielid en kanjer het om extra in het zonnetje te worden gezet: Michel van Elck. Buijt: “Hij staat ieder debat over asielzoekers en illegalen alleen tegenover negen andere partijen en soms tot overmaat van ramp ook nog tegenover mensen achter de collegetafel. En iedere keer is hij ongrijpbaar, zijn argumenten onweerlegbaar. Op zijn andere portefeuille ouderenzorg boekt hij het ene na het andere succes: de aanpak van eenzaamheid, het aanstellen van veiligheidsofficieren, dementietrainingen voor ambtenaren en conciërges in ouderenflats.”

Tuig niet langer goedpraten
Buijt, die zich vorig jaar mateloos geërgerd heeft aan de treitervloggers in Zaandam, deed daarnaast een vurige oproep om te stoppen met het goedpraten van tuig. Tuig wiens gedrag volgens hem bijna altijd vergoelijkt wordt met het mantra: ze hebben geen toekomstperspectief, leven in armoede en worden gediscrimineerd. “Mijn vader woonde met zijn achten in de Goede Hoopstraat in de Afrikaanderwijk met slechts een voor-, midden- en achterkamer. Ze waren straatarm, maar om mijn vader toch te kunnen laten voetballen aten ze in plaats van één keer per week slechts één keer per twee weken vlees. Geen gemeentebestuur dat de sport voor hem betaalde. Ondanks dat hij steengoed was op school kon je in die wijk nooit hoger komen dan de MULO. Dat noemen we nu discriminatie. En niemand van zijn familie is in de criminaliteit beland. Al zijn broers en zussen zijn maatschappelijk goed terecht gekomen. Op eigen kracht, zonder welke ondersteuning ook. Natuurlijk leven we niet meer in de jaren 50 van de vorige eeuw, maar laten we stoppen met het goedpraten van verachtelijk gedrag en altijd maar weer klaarstaan om alles en iedereen als schuldigen aan te wijzen – het onderwijs, armoede, discriminatie – behalve dit tuig zelf, waar de treitervlogger symbool voor staat.”

Die oproep werd en public ondersteund door Ebru Umar. De columniste bracht gisteren een bezoekje aan de Leefbaar-receptie. “Wat hou ik toch van Rotterdammers. Klaar met goedpraten van tuig. Armoe is geen voorwaarde voor criminaliteit”, Twitterde ze tijdens de toespraak van Buijt.

Waakzaam blijven voor terreur
Partijleider Eerdmans riep op zijn beurt Rotterdammers op waakzaam en alert te blijven voor terreur. “Het monster is onder ons”, sprak hij de ruim zestig aanwezigen toe, daarbij verwijzend naar de recent opgepakte terreurverdachte in Rotterdam. “We moeten er met elkaar bovenop blijven zitten en niet toelaten dat radicalisme groeit.”

2017: hét jaar van Leefbaar Rotterdam
Eerdmans is positief gestemd over het aankomende jaar en gaf aan dat 2017 hét jaar wordt van Leefbaar Rotterdam. “Alles wat we in de afgelopen periode hebben voorbereid en ingezet wordt dit jaar zichtbaar. We gaan oogsten. We komen met een aanpak straatintimidatie, we gaan een start maken met de opknapbeurt van de Coolsingel, het gebied rondom De Kuip komt tot ontwikkeling, de Skaeve Huse (aso-woningen) worden geplaatst, het voortvarende bijstandsbeleid van wethouder Struivenberg wordt uitgerold en er komen OV surveillanten in elke metro en huismeesters in ouderenflats in Rotterdam Oost.”

Geen dictaten uit Den Haag
Tot slot wenste Eerdmans de coalitiegenoten (D66, CDA) en de andere partijen veel succes bij de landelijke verkiezingen. “We hebben geen dictaten te verwachten uit Den Haag, en zullen daar ook niet naar luisteren. Wij zijn onafhankelijk. En als al die hotemetoten hier naartoe komen met hun rozen en al hun bagage, dan werken wij gewoon door. Voor de Rotterdammers!”

Nieuwjaarsreceptie LR 2017

Dossier: Ingeborg Hoogveld

Dossier: Luuk Wilson

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ronald Buijt

Dossier: Robert Simons

PROFIEL: Robert Simons
28 november 2017 3750 huizen erbij in 2017

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Laatste nieuws